Nasze produkty
Miód
Miód to słodki produkt naturalny wytwarzany przez pszczoły. Powstaje poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew. Nektar lub spadź zebrane przez pszczoły składowane są w komórkach plastra. Jest on przenoszony przez pszczoły z miejsca na miejsce i poprzez dodanie enzymów następuje rozkład na cukry proste. Kiedy miód jest gotowy, pszczoły pokrywają komórki cienką woskową pokrywą, która odpowiedzialna jest za ochronę miodu przed wilgocią i zepsuciem.
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli, zwany także kwiatowym jest uznawany za jeden z najwartościowszych odżywczo naturalnych produktów roślinnych. Pszczoły zbieraczki gromadzą pyłek kwiatowy na zewnętrznych stronach trzeciej pary nóg i mieszają ze śliną oraz nektarem. Przyniesiony do ula pyłek w formie obnóży służy zaspokajaniu bieżących potrzeb pokarmowych pszczół oraz tworzeniu zapasów na okres braku pyłku w środowisku. Ze względu na unikalnie bogaty skład substancji biologicznie aktywnych, pyłek może zastąpić wszystkie inne produkty odżywcze i wzmacniające, nawet najdroższe apteczne multiwitaminy. Właściwości lecznicze i kosmetyczne pyłku były znane w starożytnym Egipcie i Rzymie.
Propolis
Propolis, czyli kit pszczeli, to lepka, gęsta substancja, wykorzystywana przez pszczoły do wyściełania wnętrza ula, co pozwala na uszczelnienie i wzmocnienie jego konstrukcji. Propolis chroni także ul przed patogenami – bakteriami, grzybami i wirusami. Kit pszczeli jest wytwarzany z wydzielin oraz żywic drzewnych i kwiatowych. W zależności od składników roślinnych wykorzystanych przez pszczoły propolis może przybierać inną barwę: czerwono-pomarańczową, żółtozielonkawą, a nawet brunatną. Propolis jest substancją wrażliwą na zmiany temperatury – przy 15°C ma postać twardą i kruchą, przy 36°C staje się plastyczny, a w 70°C upłynnia się. Kit pszczeli nie rozpuszcza się w wodzie, ale można go mieszać z rozpuszczalnikami organicznymi, na przykład alkoholem.
Skład propolisu jest zmienny – zależy przede wszystkim od rodzaju rośliny, z jakiej została pozyskana żywica, rasy pszczół, pory roku czy lokalizacja ula.
Dlaczego nasz produkt wart jest zainteresowania?
Nasza pasieka istniej już ponad 40 lat. Jest pasieką rodzinną i z tradycjami od wielu pokoleń. Pszczoły są pod stała kontrolą weterynaryjną a nasze produkty są legalnie wprowadzane na rynek. Każdy może do nas przyjechać zobaczyć pasiekę oraz dowiedzieć się w jaki sposób zbieramy produkty pracy pszczół. Na życzenie klientów towary wysyłamy na teren całego kraju.